2007-02-20 12:49Pressmeddelande

Vernissage den 6.3 kl 15.00. En fotoutställning om KOL av fotograf Elisabeth Ohlson Wallin

TI, FEB 20, 2007 10:00 CET


Vernissage den 6 mars kl 15.00 Tio kvinnor med KOL En fotoutställning av fotograf Elisabeth Ohlson Wallin Trots att cirka en halv miljon svenskar lider av lungsjukdomen KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) är det många som vet väldigt lite om sjukdomen som främst orsakas av rökning. Det inte ovanligt att människor bär på sjukdomen i många år innan de får diagnos, behandling och stöd att sluta röka. Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund vill öka kunskapen om och förståelsen för KOL och har därför gjort en fotoutställning om kvinnor med KOL i samarbete med den kända fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Förbundet har även tagit fram ett tiopunktsprogram på hur KOL ska kunna minska i omfattning och hur KOL-sjukas villkor kan förbättras. Utställningen invigs den 6 mars kl 15.00 på Konserthuset i Stockholm. 
Allt fler kvinnor drabbas Fler och fler av dem som drabbas av KOL är kvinnor. Orsaken är att det blev vanligt att kvinnor rökte på 60- och 70-talet.

Fotograf Elisabeth Ohlson Wallin, som tidigare uppmärksammats för utställningen Ecce Homo, har här porträtterat kvinnor med KOL från hela landet. Barbro fick diagnosen när hon var 57 år Barbro Lyckarp från Piteå är en av dem som porträtteras i utställningen. Hon fick diagnosen KOL när hon var 57 år. Då klarade hon knappt att gå över köksgolvet och trodde det var hjärtat som krånglade. Men det var KOL. 

– Sjukdomen är lömsk eftersom den smyger sig på. Det är lätt att vänja sig vid sina symtom och skjuta upp ett läkarbesök tills sjukdomsförloppet gått på tok för långt, säger Barbro som idag är ute på skolorna och föreläser om cigaretternas skadeverkningar och KOL. Program Tid och plats: Stockholms Konserthus, foajén den 6 mars 2007 Program: 15.00 Vernissagen öppnar 

15:30 Berndt Nilsson, ordförande, Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund inviger utställningen. 

15:35 Fotograf Elisabeth Ohlson Wallin berättar om sina tankar om porträtten. 

15:45 Två av kvinnorna som porträtteras i utställningen, Birte Benjaminsson och Barbro Lyckarp, berättar hur det är att ha KOL. 
Anmälan görs till Annelie Barkelund på e-post annelie.barkelund@gci.se senast den 2 mars. Utställningen anordnas av Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund i samarbete med AstraZeneca. 
Övriga utställningstider den 6-11 mars 2007: Tisdag och onsdag 15.00-18.00 Torsdag och fredag 15.00-19.30 Lördag och söndag 12.00-15.00 

För mer information kontakta: Christina Fjellström, projektledare, Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund tel. 08-55 606 205 , mob. 073-633 62 05, christina.fjellstrom@hjart-lung.se Ann-Christine Berg, pressansvarig terapiområde andningsvägar, AstraZeneca Sverige tel. 08-553 231 29, mob. 0733-35 14 30, ann-christine.berg@astrazeneca.com 


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl-och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Det gör vi genom att påverka vårdpolitiker, samarbeta med hälso- och sjukvården, stödja forskning samt utveckla anpassade livsstilsaktiviteter för våra medlemmar. Riksförbundet HjärtLung är partipolitiskt och religiöst obunden och drivs av ideella krafter i föreningar på riks-, läns- och lokalnivå. Vår värdegrund är allas lika värde. Hjärtat i vår verksamhet är den gemenskap och de aktiviteter som våra lokalföreningar erbjuder runt om i landet. Vår vision: Personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska ha ett bra liv. Riksförbundet har verkat sedan 1939. I dag har vi närmare 37 000 medlemmar.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs