2015-12-04 11:04Pressmeddelande

Trummis drabbad av hjärtstopp – nu blir sambon Årets hjärt-lungräddare

FR, DEC 04, 2015 06:00 CET

Trumslagaren Ronnie Bergerståhl, 40 år, har sin sambo Sofia Almljung att tacka för att han lever. När Ronnie på annandag jul drabbades av hjärtstopp hemma i köket, gjorde Sofia allt rätt genom att larma 112 och omedelbart sätta igång med hjärt-lungräddning. Nu får hon priset Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung.

Ronnie och Sofia bestämde sig för att gå ut och träffa vänner på annandag jul förra året. När Sofia kom ut i köket svor Ronnie plötsligt till och föll av de höga köksstolarna ned på golvet, drabbad av ett plötsligt hjärtstopp. 

- Jag trodde först att han hade fått ett epilepsi-anfall. Han hade sin mobiltelefon i ena handen, vred sig och hade kramper. Jag försökte skaka liv i honom och skrek högt men när han inte reagerade ringde jag 112 och satte igång med HLR. Efter ett par minuter kom en granne upp och började hjälpa mig, säger Sofia Almljung.  

Grannen visade sig vara SMS-livräddare och hade via SOS Alarm fått ett meddelande om hjärtstoppet. Sofia och SMS-livräddaren hjälptes åt att göra hjärt-lungräddning och efter cirka tio minuter var ambulans och räddningstjänst på plats och tog över. De kopplade på hjärtstartare och fick igång Ronnies hjärta efter ytterligare drygt tio minuter. 

- Om Sofia inte varit så snabb i tanken hade jag inte suttit här i dag, säger Ronnie Bergerståhl. 

Ett knappt år senare är Ronnie Bergerståhl nu tillbaka bakom trummorna i death metal-bandet Grave. Bandet som just nu turnerar i Europa med nya skivan. 

Enligt läkarna hade det inte gått så väl om inte Sofia agerat så snabbt som hon gjorde med larm och tidig HLR. 

- Det känns väldigt bra att få priset Årets hjärt-lungräddare. Det är viktigt att uppmärksamma HLR och att man kan göra någonting även om det ser illa ut.

Nu får Sofia Almljung Riksförbundet HjärtLungs pris Årets hjärt-lungräddare 2015 för sin livsavgörande insats.

Årets hjärt-lungräddare 2015 
Priset delas ut för det femte året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR. 
Vem: Sofia Almljung, 32 år. 
Motivering: Sofia Almljung har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

För ytterligare information: 
Magnus Östnäs, pressansvarig, Riksförbundet HjärtLung, 073-633 62 03 
Helene Silfver, samordnare hjärt-lungräddning, Riksförbundet HjärtLung, 08-55 606 204 

Hjärtstopp och hjärt-lungräddning, (HLR) 
Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. 500 av dem överlever efter HLR-insats. 
År 2014 utbildade Riksförbundet HjärtLung 3 500 livräddare genom 200 HLR-instruktörer i lokalföreningarna runt om i landet. 

Så gör du hjärt-lungräddning: 
Larma 112. Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut. HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över. 

SMS-livräddare 
Över 3 miljoner svenskar är utbildade i hjärt-lungräddning (HLR). Genom att använda mobil positionering kan frivilliga livräddare i närheten av misstänkta hjärtstopp larmas att utföra HLR och även att hämta närmaste hjärtstartare via kopplingen till det Svenska Hjärtstartarregistret. Syftet med SMS-livräddarprojektet är att öka andelen patienter som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans. 

Länkar: 
Riksförbundet HjärtLung: www.hjart-lung.se 
Svenska rådet för hjärt-lungräddning: www.hlr.nu 

Se Årets hjärt-lungräddare i Tv4 Nyhetsmorgon på fredag 4 december. 
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon

 

Om Riksförbundet HjärtLung 
Riksförbundet HjärtLung, med cirka 39 000 medlemmar i 156 lokalföreningar, arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi erbjuder ett flertal aktiviteter för ett rikare och hälsosammare liv. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder. www.hjart-lung.se


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs