2014-02-14 13:00Pressmeddelande

Träffa en hjärtsköterska på Alla hjärtans dag!

FR, FEB 14, 2014 10:35 CET

 

Testa ditt blodtryck. Prata med en hjärtsköterska eller ta en kopp kaffe med landets trevligaste föreningsmedlemmar. I dag firar Riksförbundet HjärtLung Alla hjärtans dag runt om i landet. Dessutom öppnar vi den interaktiva kunskapssajten Blodproppsskolan.

I dag är det Alla hjärtans dag. Det uppmärksammar våra föreningar runt om i landet med gratis blodtrycksmätning, föreläsningar och information om de livsstilsaktiviteter HjärtLungs föreningar erbjuder.

Gå in på vår specialsida Hjärtemånaden.se och ta reda på vad som händer där du bor!

I dag lanserar vi Blodproppsskolan , en interaktiv utbildningssajt för dig som vill veta mer om förmaksflimmer och blodomloppet. Skolan ger enkelt kunskap om klaffsjukdomar, blodproppar och förmaksflimmer.

Förmaksflimmer är den vanligaste hjärtrytmrubbningen. Mellan 200 000 och 300 000 svenskar är drabbade men mörkertalet är stort och fler än hälften med förmaksflimmer saknar förebyggande behandling mot stroke.

Symtomen vid förmaksflimmer är mycket varierande. En del känner inte av sitt flimmer alls, men vanligen ger ett obehandlat flimmer symtom i form av hjärtklappning, andfåddhet, bröstsmärtor, yrsel eller trötthet. Vissa känner ingenting i vila, men får istället kraftiga symtom vid endast lindrig ansträngning. Ökad kunskap om sjukdomen ökar chansen till effektiv behandling.

Blodproppsskolan innehåller filmer, texter och övningar som hjälper dig att förstå förmaksflimmer. Skolan är indelad i fem avsnitt: blodproppar, det friska blodomloppet, klaffsjukdomar, förmaksflimmer, att leva med din sjukdom med  goda råd om livsstil och det finns även ett avsnitt för dig som är anhörig. Vad gör du om du glömt ta en tablett? Ska man tänkta på något särskilt med kosten? Blodproppsskolan är framtagen av Riksförbundet HjärtLung i samarbete med Bristol-Myer-Squibb och Pfizer. Utbildningen är kostnadsfri.

Blodproppsskolan hittar du på en egen sajt:

www.blodproppsskolan.se

För mer information:

Kicki Fjellström, t.f förbundssekreterare Riksförbundet HjärtLung - 08-55 606 205

Magnus Östnäs, pressansvarig, Riksförbundet HjärtLung, 073 633 62 03   

 

Om Riksförbundet HjärtLung 
Riksförbundet HjärtLung, med cirka 40 000 medlemmar i 156 lokalföreningar, arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi erbjuder ett flertal aktiviteter för ett rikare och hälsosammare liv. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder. www.hjart-lung.se


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs