2020-10-21 12:42Pressmeddelande

Riksförbundet HjärtLungs Inger Ros: Förläng stödet till riskgrupperna

Riksförbundet HjärtLungs ordförande Inger Ros: Förläng stödet till riskgrupperna

I dagens Ekot rapporteras att flera riksdagspartier vill se en förlängning av den tillfälliga ersättning som finns för personer i riskgrupper, som hotas att bli allvarligt sjuka om de smittas av Covid-19, och som inte kan arbeta hemifrån.

Riksförbundet HjärtLungs ordförande Inger Ros välkomnar att flera partier, däribland Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, nu vill se ett förlängt stöd.

- Pandemin har tagit ny fart. Det känns därför angeläget att smittskyddspenningen förlängs efter nyår. Det är livsavgörande att personer med kroniska sjukdomar som riskerar att bli allvarligt sjuka om de blir smittade får möjligheten att själva ta ställning till om de har behov av riskpenning. Situationen är allvarlig och det rimliga är att man ser till att riskgrupperna skyddas så långt det går tills det finns ett vaccin. Det som var livsviktigt i våras är fortfarande livsviktigt, säger Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung.

Riksförbundet HjärtLung har sedan pandemins utbrott argumenterat för att nätet måste kastas brett för att så många som möjligt i riskgrupperna skyddas.

- Ingen ska behöva välja mellan ekonomi och hälsa, särskilt inte i en krissituation som fortfarande pågår. Många löser sin arbetssituation tillsammans med sin arbetsgivare genom att arbeta hemma, men alla kan inte sköta sitt arbete hemifrån, många serviceyrken kräver närvaro. Regeringen måste ändra sig i den här frågan, säger Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung.

Kontakt:

Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung, 073-914 51 24

Om oss
Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl-och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet.


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl-och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Det gör vi genom att påverka vårdpolitiker, samarbeta med hälso- och sjukvården, stödja forskning samt utveckla anpassade livsstilsaktiviteter för våra medlemmar. Riksförbundet HjärtLung är partipolitiskt och religiöst obunden och drivs av ideella krafter i föreningar på riks-, läns- och lokalnivå. Vår värdegrund är allas lika värde. Hjärtat i vår verksamhet är den gemenskap och de aktiviteter som våra lokalföreningar erbjuder runt om i landet. Vår vision: Personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska ha ett bra liv. Riksförbundet har verkat sedan 1939. I dag har vi närmare 37 000 medlemmar.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs