2023-11-23 12:24Pressmeddelande

Polis räddade polis - de är Årets hjärt-lungräddare 2023!

Årets hjärt-lungräddare 2023Rebecca Augustin och sms-livräddarna Tomas Eriksson och Andreas Qvick gjorde alla rätt den här dagen när Rebeccas kollega Joachim Björk överlevde sitt hjärtstopp.

 
Polismannen Joachim Björk skulle springa ett andra varv i terrängbanan när han drabbades av plötsligt hjärtstopp. I närheten fanns kollegan Rebecca Augustin som startade HLR och larmade 112. Sms-livräddarna Tomas Eriksson och Andreas Qvick fick larmet och tog med sig hjärtstartare. Räddningstjänsten var på plats bara någon minut efter sms-livräddarna. Tillsammans fick man igång Joachims hjärta och räddade hans liv.

De båda poliserna Joachim Björk och Rebecca Augustin skulle löpträna i Hälleskogsbrännan i Virsbo utanför Sala tillsammans med sina hundar. Spåret är fem kilometer och tanken var att springa två varv.

När de kom tillbaka till bilarna sa Joachim åt Rebecca att springa det andra varvet ensam. Han la sig på marken mellan bilarna och hade sinnesnärvaro nog att känna på handleden.

– Pulsen var borta.

Rebecca trodde först att kollegan skojade.

– Han föll ihop och jag kopplade inte riktigt så jag sa "skitkul, Jocke". Sedan kom det saliv ur munnen och då insåg jag genast att det måste vara något med hjärtat. Jockes hund var lös så jag fick snabbt in den i baksätet, ringde 112 och började med kompressioner och inblås.

Tomas Eriksson och Andreas Qvick åt lunch på SSAB i Virsbo när sms-larmet ljöd i mobilen. De är båda anslutna till sms-livräddarna,

– Vi såg att det bara var 600 meter bort så vi tog en hjärtstartare, sprang till Andreas bil och åkte dit, berättar Tomas.

– När jag efter 7-8 minuter av kompressioner och inblås såg att det kom några med en hjärtstartare kände jag att yes! vi kommer att klara det här, säger Rebecca.

Räddningstjänsten i Virsbo var också på plats bara någon minut efter sms-livräddarna och hjälpte till i väntan på ambulans.

Efteråt har alla inblandade reflekterat över vilken tur Joachim hade, ur flera aspekter. Att han inte sprang ensam den dagen, vilket han ofta gör. Att Rebecca har gått flera HLR-utbildningar. Och att sms-livräddarna Tomas och Andreas fanns så nära och tog med en hjärtstartare.

Rebecca Augustin och sms-livräddarna Tomas Eriksson och Andreas Qvick gjorde alla rätt den här dagen när Joachim Björk överlevde sitt hjärtstopp.

Som ett bevis tilldelas trion Riksförbundet HjärtLungs, HLR-rådets och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2023.

Läs hela berättelsen på Riksförbundet HjärtLungs hemsida

 

Årets hjärt-lungräddare

Priset Årets hjärt-lungräddare delas ut för trettonde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning i Sverige och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR. Juryns motivering:

Rebecca Augustin, Tomas Eriksson och Andreas Qvick har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Så gör du hjärt-lungräddning (HLR)

 1. Larma 112
 2. Starta med bröstkompressioner, Tryck mitt på bröstkorgen, Takt minst 100-120/minut. Kompressionsdjup minst 5 cm, inte mer än 6 cm, Släpp upp helt efter varje kompression, behåll hudkontakten, 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar, 30:2. Hårt underlag om möjligt
 3. Inblåsning: Blås in tills bröstkorgen höjer sig, En inblåsning ska ta 1 sekund, Minimera avbrott,
 4. HLR 30:2 ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över, eller att personen andas med normala andetag.
 5. Om ni är flera livräddare som hjälps åt, ska en starta HLR och den andra larma 112 och hämta närmaste hjärtstartare. Anslut och följ de talade råden.

Så gör du hjärt-lungräddning

Lär dig rädda liv med HjärtLung

Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. Alla våra instruktörer är utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer.

Lär dig rädda liv med HjärtLung

Sms-livräddare

Systemet Sms-livräddare länkas samman av en app för smartphones.

  • När 112 får samtal om en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och frivilliga sms-livräddare som befinner sig i närheten.
  • Några sms-livräddare får en karta till den drabbade personen medan övriga får en karta till närmaste hjärtstartare.
  • Sms-livräddarna tar sig till hjärtstoppsplatsen och påbörjar livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst tar över. www.smslivraddare.se


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Riksförbundet HjärtLung är partipolitiskt och religiöst obunden och drivs av ideella krafter i föreningar på riks-, läns- och lokalnivå. Vår värdegrund är allas lika värde. Hjärtat i vår verksamhet är den gemenskap och de aktiviteter som våra lokalföreningar erbjuder runt om i landet.
Riksförbundet har verkat sedan 1939. I dag har vi cirka 35 000 medlemmar.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs