Med hjärt-lungräddning räddade Jannicke Bergman livet på den främmande mannen som föll ihop med plötsligt hjärtstopp på Lisebergs dansgolv. I dag är de ett par.
Nu får Jannicke Bergman priset Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.
Torsdagen den 14 juni 2012 var en fin dag. Andreas Olesen var och dansade på Liseberg. Scotts spelade. Då anande han inte att den här kvällen på Liseberg skulle förändra hans liv. På gott och ont.
Andreas dansade med en kvinna när allt plötsligt svartnade för ögonen och han föll ihop, drabbad av ett plötsligt hjärtstopp.
Tvärsöver dansbanan vänder Jannicke Bergman upp blicken. Ser sig omkring och hinner tänka: ”Gud vad konstigt det ser ut. Han får nog ett epileptiskt anfall”. Sen är hon snabb:
- Jag sprang fram och tillsammans med tjejen han dansade med fångade jag upp honom innan han slog i golvet, säger Jannicke Bergman som veckorna innan hade gått en utbildning i hjärt-lungräddning.
Jannicke kontrollerar andning och puls. Ingenting. Hon sätter omedelbart igång med hjärt-lungräddning. Efter ett tag får hon hjälp av en kille så att hon kan göra inblåsningar.
- Jag hade gjort 30 tryckningar och 2 inblåsningar, två gånger, men Andreas hade fortfarande ingen puls så jag skrek: kom igen för helvete, du är för ung för att dö!
Efter den tredje omgången hade Andreas puls igen. Hur länge hon höll på med hjärt-lungräddningen vet hon inte idag. Efteråt, väl hemma igen, ringer Jannicke till sjukhuset och lämnar sina uppgifter. För att de anhöriga skulle kunna höra av sig, berättar hon. Redan dagen efter ringde Andreas mamma och tackade henne. Jannicke fick veta att han levde.
Måndagen den 18 juni, fyra dagar efter sitt hjärtstopp, ringde Andreas.
- Jag känner igen din röst. Jag tycker om den. Kan du hälsa på mig. Kan du komma imorgon, sade han.
I dag bor Andreas och Jannicke ihop i Göteborg.
Nu får Jannicke Bergman priset Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.
- Jannicke är en riktig hjälte. En sådan här snabb insats som hon har gjort kan vara skillnaden mellan liv och död vid plötsligt hjärtstopp. En kurs på cirka en timme gör att du kan rädda någon vars hjärta stannat, säger Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung.
För mer information:
Magnus Östnäs, pressansvarig Riksförbundet HjärtLung, 08-556 06 208
Priset Årets Hjärt-lungräddare
Måndagen den 21 oktober klockan 15.20 delas priset till Årets Hjärt-lungräddare 2013 ut av Riksförbundet HjärtLungs vice ordförande Karin Jeppsson under HLR-kongressen i Malmö.
Priset delas ut för det tredje året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.
Läs mer på www.hjart-lung.se
Om Riksförbundet HjärtLung
Riksförbundet HjärtLung, med cirka 41 000 medlemmar i 162 lokalföreningar, arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi erbjuder ett flertal aktiviteter för ett rikare och hälsosammare liv. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder. www.hjart-lung.se
Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.