Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en av våra största folksjukdomar. Mellan 400 000 –700 000 personer i Sverige lever med KOL och varje år drabbas allt fler utan att få en tidig diagnos. KOL orsakar andningsproblem, försämrad livskvalitet och leder i värsta fall till förtida död. En snabb och korrekt diagnos genom mätning av lungfunktionen är avgörande för att bromsa sjukdomens utveckling och ge patienterna den vård de behöver i tid.
Trots detta saknas både spirometri och ett strukturerat arbetssätt kring KOL på många vårdcentraler runt om i landet, vilket innebär att många patienter får vänta alldeles för länge på diagnos. Minimikravet på varje vårdcentral är att de kan genomföra en snabbscreening med minispirometer för att sedan kunna gå vidare med en vanlig spirometriundersökning för att avgöra om en patient har nedsatt lungkapacitet och fastställa diagnos, säger Anders Åkesson.
Riksförbundet HjärtLung har utnämnt november till Lungmånaden. Runt om i landet riktar våra föreningar fokus på diagnos, behandling och rehabilitering med föreläsningar, motionsgrupper och träffar.
Målet med Lungmånaden är att öka kunskapen om lungsjukdom och om den vård och behandling som finns. Att människor med till exempel kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, ska få en tidig diagnos och tillgång till behandling.
Aktiviteter 2024 - det här händer i våra föreningar under Lungmånaden
Vårdförlopp kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.
När du söker dig till vården med symtom på KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kan det dröja upp till tre år innan du får en diagnos. När du väl har fått en diagnos har du 50 procents chans att få tillräckligt med information och kunskap om din sjukdom.
Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer är viktiga insatser tidig diagnos, rökavvänjning, interprofessionell samverkan, stöd för att komma igång med träning, patientutbildning och stöd för egenvård.
Vår undersökning visar att den vård patienterna erbjuds är långt ifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella riktlinjer:
Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Det gör vi genom att påverka vårdpolitiker, samarbeta med hälso- och sjukvården, stödja forskning samt utveckla anpassade livsstilsaktiviteter för våra medlemmar. Riksförbundet HjärtLung är partipolitiskt och religiöst obunden och drivs av ideella krafter i föreningar på riks-, läns- och lokalnivå. Vår värdegrund är allas lika värde. Hjärtat i vår verksamhet är den gemenskap och de aktiviteter som våra lokalföreningar erbjuder runt om i landet. Vår vision: Personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska ha ett bra liv. Riksförbundet har verkat sedan 1939. I dag har vi cirka 35 000 medlemmar.