2020-02-06 13:21Pressmeddelande

Hjärtemånaden 2020 inleds med premiär för kortfilmen Kroppens varningssignaler

Michael Segerström, Sven Wollter och Tilde Fröling i huvudrollerna i Riksförbundet HjärtLungs nya kampanjfilm

Att uppmärksamma kroppens varningssignaler är temat i Riksförbundet HjärtLungs nya kampanj- och kortfilm Kroppens varningssignaler. Med Hjärtemånaden vill Riksförbundet HjärtLung öka kunskapen om hjärta och kärl och deras sjukdomar, samt om risk- och friskfaktorer. Hjärt- och kärlsjukdom är Sveriges vanligaste dödsorsak.

Riksförbundet HjärtLung fokuserar under februari månad på hjärt- och kärlsjukdom. Hjärt- och kärlsjukdomar ligger bakom flest dödsfall i Sverige.

Därför är det viktigt att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtsvikt, hjärtinfarkt, förmaksflimmer och benartärsjukdom. Exempel på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom är tobaksrökning, höga blodfetter, högt blodtryck och fetma.

Fysisk aktivitet och träning är en friskfaktor som påverkar bakomliggande riskfaktorer. Det som sker vid fysisk aktivitet och motion är att blodtrycket sjunker, kroppens känslighet för insulin förbättras, blodsockernivåerna sjunker. Minskad depression och ångest kan också kopplas samman med fysisk träning.

För att sätta fokus på att vara uppmärksam på kroppens varningssignaler i samband med hjärt- och kärlsjukdom har Riksförbundet HjärtLung producerat kortfilmen Kroppens varningssignaler med Michael Segerström, Sven Wollter och Tilde Fröling i huvudrollerna. Budskapet utöver att lyssna på kroppens varningssignaler är att leva hälsosamt samt att hålla koll på blodtryck/ABI*, pulsen och kolesterolvärden som är kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.

- Den första kortfilmen Varningssignaler var framgångsrik i att förmedla budskapet om att lyssna på kroppens varningssignaler. Med uppföljaren Kroppens varningssignaler, även denna en kortfilm, vill vi fortsätta att öka kunskapen om Sveriges vanligaste dödsorsak, hjärt- och kärlsjukdom. Vi har stora möjligheter kunna förhindra många fall av allvarlig hjärt- och kärlsjukdom genom att fokusera på riskfaktorer och arbeta preventivt. För att rädda fler liv är tidig diagnos och behandling av hjärtsjukdomar som hjärtsvikt och förmaksflimmer grundläggande, säger Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

Filmen Kroppens varningssignaler kan bland annat ses här.

*ABI = Ankel Brachial Index (ankeltrycksindex)

Hjärtemånaden 2020

Filmen Kroppens varningssignaler kommer exempelvis kunna ses på hjart-lung.se och i våra sociala mediekanaler. Läs mer om våra aktiviteter och evenemang på vår hjärtmånadssida.

Information om kortfilmspremiären

Onsdag den 5 februari hade filmen Kroppens varningssignaler premiär i samband med ett event på SF Sergel där socialminister Lena Hallengren talade och en kortare föreläsning om livsstil och hjärt- och kärlhälsa hölls av Matthias Lidin från Karolinska Institutet.

Det fanns även möjlighet att testa puls/förmaksflimmer, blodtryck/ABI och kolesterol på plats. Ungefär 200 personer var på premiäreventet.

Följande företag har gett ekonomiskt stöd till filmen: Amgen, Bayer, Biosense Webster, Kronans Apotek, Novartis, Pfizer/BMS och Sanofi.

För mer information: 
Marie Ekelund, Riksförbundet HjärtLung, 08-566 06 205
Inger Ros, förbundsordförande, Riksförbundet HjärtLung, 073-914 51 24


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs