2011-10-10 07:43Pressmeddelande

Han är Årets hjärt-lungräddare

MÅ, OKT 10, 2011 00:05 CET

Genom aktiv hjärt-lungräddning räddade han livet på en arbetskamrat som drabbats av plötsligt hjärtstopp. 
Nu får Bengt Helgesson i Kungshamn priset Årets hjärt-lungräddare, instiftat av Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund tillsammans med HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

När Bengt Helgesson kom till jobbet på Abba Seafood i Kungshamn den där kalla februarimåndagen såg han att en grupp arbetskamrater samlats kring Stefan Kristianssons truck. När Bengt kom fram till trucken hade Stefan suttit hängande över ratten någon minut. Drabbad av plötsligt hjärtstopp.

-           ­Jag tog tag i Stefan och förstod direkt att det inte stod rätt till med honom. Han hade varken puls eller andning så jag började med HLR direkt. Det gick på ren reflex, säger Bengt Helgesson som genomgått ett flertal HLR-utbildningar.

Medan Bengt gjorde kompressioner och blåste luft i den livlöse arbetskamraten, larmade en kollega ambulans. I väntan på ambulans fortsatte Bengt att ge HLR.

-     Man får inte vara för försiktig när man gör kompressionerna över bröstkorgen, säger Bengt Helgesson som under räddningsinsatsen knäckte ett revben på Stefan.

Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. 400 av dem överlever.

Bakom varje överlevare finns ofta en snabb och aktiv hjärt-lungräddningsinsats, HLR. Just en sådan insats är en direkt bidragande orsak till att Bengt Helgessons arbetskamrat Stefan Kristiansson lever i dag, och att de nu har jobbat i mer än 30 år tillsammans.

-           Det var en riktig lyckokänsla när vi fick veta att det gått bra. Men jag hade nog inte vetat hur jag skulle göra om jag inte gått HLR-utbildningen, säger Bengt Helgesson.

-           En snabb insats vid plötsligt hjärtstopp kan utgöra skillnaden mellan liv och död. Med det här nya priset vill vi rikta fokus på hur viktigt det är med kunskap i hjärt-lungräddning, säger Inger Ros, förbundsordförande för Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.

På tisdag den 11 oktober klockan 13.45 delas priset Årets hjärt-lungräddare ut av Inger Ros, förbundsordförande för Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund, under HLR-kongressen på Svenska mässan i Göteborg. 

 

För ytterligare information: 
Inger Ros, förbundsordförande Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 073-914 51 24, inger.ros@tumba.hjart-lung.se 
Birgitta Eriksson, medlem i HLR-rådets arbetsgrupp 070-675 10 37, birgitta.eriksson@trollhattan.hjart-lung.se 
Helene Silfver, samordnare för hjärt-lungräddning, riksförbundet 08-55 606 204, helene.silfver@hjart-lung.se

Hjärtstopp och hjärt-lungräddning, HLR 
Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp. 400 av dem överlever efter HLR-insats.

 

Genom hjärt-lungräddning pumpar man manuellt runt blodet i kroppen. Genom en elektrisk stöt från en hjärtstartare avbryts det elektriska kaos som finns i hjärtat. På så sätt kan hjärtat återfå sin normala rytm och kunna pumpa blod.

 

År 2010 utbildade Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 3 300 livräddare genom 200 HLR-instruktörer i lokalföreningarna runt om i landet.

 

I basal HLR-utbildning ingår även kunskap i hur man använder en hjärtstartare. Med en hjärtstartare till hands ökar möjligheten till överlevnad avsevärt.

 

För varje minut som går tills man inleder aktiv HLR, minskar chansen till överlevnad för den som drabbats av plötsligt hjärtstopp med 10 procent.

 

Länkar: 
Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund www.hjart-lung.se

HLR-rådet www.hlr.nu

 

Om Hjärt – och Lungsjukas Riksförbund 
Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund, med cirka 42 000 medlemmar i 162 lokalföreningar, arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi erbjuder ett flertal aktiviteter för ett rikare och hälsosammare liv. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder. www.hjart-lung.se


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs