2023-09-29 03:05Pressmeddelande

Grattis Dalarna! Ny medlem i systemet för sms-livräddare

På Världshjärtdagen 29 september välkomnar vi Dalarna till systemet för sms-livräddare. Systemet larmar frivilliga livräddare i närheten av den som drabbats av hjärtstopp och visar var närmaste hjärtstartare finns. Ny forskning visar att sms-livräddare ökade 30-dagarsöverlevnaden efter hjärtstopp med 22 procent.

Systemet med sms-livräddare är något som Riksförbundet HjärtLung under många år arbetat för att regionerna ska ansluta sig till. Alltfler ansluter sig nu. I går kom beskedet att Dalarna också ansluter sig. Den 1 januari 2024 blir Region Dalarna tillsammans med Region Skåne den trettonde respektive fjortonde regionen att ansluta till systemet där frivilliga livräddare larmas ut till någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.

- Sms-livräddare är något som vi har väntat på och jobbat för länge. Dalarna är ju en stor region och har dessutom väldigt många besökare, vintertid till orter som Idre och Sälen och om sommaren till Siljans-trakten, säger Björn Sonnentheil, länsordförande Riksförbundet HjärtLung Dalarna.

 - Det behövs ytterligare en länk i kedjan som räddar liv, särskilt på landsbygden där det kan vara längre framkörningstid för ambulans på grund av långa avstånd. Systemet med sms-livräddare är något vi lyft i våra samtal med regionerna och vi är väldigt glada att Dalarna sällar sig till de anslutna regionerna. Målet måste vara att alla som drabbas av hjärtstopp får lika stor chans att överleva, var man än bor i landet,  säger Anders Åkesson, ordförande Riksförbundet HjärtLung.

Anslutna regioner till systemet för sms-livräddare:

Blekinge, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland. 

Den 1 januari 2024 ansluter sig Dalarna och Skåne.

Hur funkar sms-livräddare?
  • Systemet sms-livräddare länkas samman av en app för smartphones. När 112 får samtal om en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och frivilliga sms-livräddare som befinner sig i närheten.
  • Några av sms-livräddarna får en karta till den drabbade personen medan övriga sms-livräddare får en karta till närmaste hjärtstartare. Sms-livräddarna tar sig till hjärtstoppsplatsen och påbörjar livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst tar över.
    Källa: smslivraddare.se
Forskning visar:
  • Tidig HLR ökade med 29 procent när frivilliga larmades, enligt en studie publicerad 2015 i The New England Journal of Medicine.
  • Insats med hjärtstartare innan ambulans anlände ökade trefaldigt när frivilliga var först på plats – från 7 procent till 21 procent, studie publicerad 2020 i Journal of the American College of Cardiology.
  • Ny studie visar en 22 procent högre 30-dagarsöverlevnad när frivilliga livräddare larmades och var på plats före ambulans. Journal of the American College of Cardiology i juli 2023.

Läs debattartikeln ”Alla regioner bör införa systemet med frivilliga livräddare” i Dagens Medicin


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Det gör vi genom att påverka vårdpolitiker, samarbeta med hälso- och sjukvården, stödja forskning samt utveckla anpassade livsstilsaktiviteter för våra medlemmar. Riksförbundet HjärtLung är partipolitiskt och religiöst obunden och drivs av ideella krafter i föreningar på riks-, läns- och lokalnivå. Vår värdegrund är allas lika värde. Hjärtat i vår verksamhet är den gemenskap och de aktiviteter som våra lokalföreningar erbjuder runt om i landet. Vår vision: Personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska ha ett bra liv. Riksförbundet har verkat sedan 1939. I dag har vi cirka 35 000 medlemmar.


Kontaktpersoner

Anders Åkesson
Förbundsordförande
Anders Åkesson