2019-09-24 12:42Pressmeddelande

Evas hjärta stannade på gymmet. Nicole räddade hennes liv, nu får hon Riksförbundet HjärtLungs pris Årets hjärt-lungräddare 2019

Eva Karlsson föll av gymmets motionscykel och blev liggande livlös på golvet drabbad av plötsligt hjärtstopp. Men Nicole, som tränade alldeles intill, var snabbt framme vid Eva, påbörjade hjärt-lungräddning och räddade hennes liv. Evas hjärtstopp inträffade på en plats med fungerande hjärtstartare och med HLR-utbildade personer som vågade ingripa. För sin insats har Nicole Kukuruzovic utsetts till Årets hjärt-lungräddare 2019 av Riksförbundet HjärtLung och HLR-rådet.
 
Den här eftermiddagen i februari trampade 62-åriga Eva Karlsson på i makligt tempo på spinning-cykeln. Det var tänkt som en kvarts uppvärmning, som hon brukade göra. Hon tog inte i mer än vanligt och märkte inga tecken på att något skulle vara annorlunda den här dagen. 
 
Samtidigt tränade Nicole Kukuruzovic, 25 år, biceps på en maskin ett par meter därifrån. Plötsligt hörde hon en duns. Från sin plats kunde hon inte se vad som hade hänt, men hon mötte blicken från två tonårstjejer som stod på ett löpband alldeles intill. De såg chockade ut och Nicole sprang till platsen där smällen kom ifrån och fick se Eva ligga med ansiktet mot golvet. 
 
– Hon krampade och ryckte till. Jag tänkte först att det måste vara en person med epilepsi eller kanske diabetes. Men så blev hon helt livlös. Ena foten satt fast i cykel-pedalen. Jag slet för att få loss benet, la kroppen fritt på rygg. Jag kollade andningen. Kände inget. Fan, hon andas inte tänkte jag i panik. Jag skrek till de där tonårstjejerna att ringa 112. Jag var livrädd men samtidigt fanns ingen tvekan. Jag mindes mina lektioner i hjärt-lungräddning och började pumpa på med kompressioner, säger Nicole.
 
Maria Fridell, platschef på Wellness Studio i Alvesta, sprang efter hjärtstartaren och tog över kontakten med 112 från tonåringarna som larmat och inlett samtalet och hjälpte till med att få igång hjärtstartaren. Kristina Hjertberg torkade bort svett från Evas kropp och bibehöll ett lugn och såg till att alla insatser skedde i rätt ordning. Nicole blev den som ledde hela insatsen och tog ett huvudansvar. 
– När hjärtstartaren gav instruktioner vi kunde följa och de på SOS alarm gav feedback i telefonen och sa att vi gjorde rätt, så kändes det skönt även om vi alla var skärrade, säger Maria Fridell. 
 
Nu gav Eva ifrån sig livstecken. Hon rosslade till, började andas. När ambulans-personalen kom fram till olycksplatsen var Eva redan återupplivad. För Eva Karlsson är utmärkelsen speciell. Främst för att den är anledningen till att hon lever idag. Men också för att hon själv är sjuksköterska och specialist på just hjärt- och kärlsjukdomar. Under flera år har hon dessutom jobbat som HLR-instruktör, utbildat andra i hur de ska göra vid hjärtstopp. Nu fick hon erfara vikten av den kunskap hon själv varit engagerad i att sprida. 
   
 
Årets hjärt-lungräddare 2019
Priset delas ut tisdagen den 24 september vid HLR-kongressens bankettmiddag i Blå Hallen i Stockholms stadshus. 
  • Motivering till 2019 års pris: Nicole Kukuruzovic har genom aktiv hjärt-lungräddning i samarbete med personal och medtränare på Wellnes i Alvesta bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp. 
 
Årets hjärt-lungräddare delas ut för det nionde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.
 
Fakta om hjärtstopp och HLR
Varje år rapporteras cirka 5 500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever cirka 600. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning (HLR) startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter.
 
Så gör du hjärt-lungräddning

Larma 112
Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut
HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.
 
Lär dig rädda liv med HjärtLung
Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. Alla våra instruktörer är utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer. De senaste fem åren har vi utbildat drygt 17 700 personer. 
 
Hjärtsäkra din ort
Riksförbundet HjärtLung kartlägger tillsammans med Svenska rådet för hjärt-lungräddning hjärtstartare över hela landet med målet att få fler registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret. I Sverige finns 40-50 000 hjärtstartare utanför sjukhus men i dag är endast cirka 18 000 av dem registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister.
 
Kontakt
Magnus Östnäs, pressansvarig, Riksförbundet HjärtLung, 08-556 06 208
Helene Silfver, ansvarig HLR, Riksförbundet HjärtLung, 08-55 606 204
 
Om Riksförbundet HjärtLung
Riksförbundet HjärtLung är en av Sveriges största patientorganisationer med 37 000 medlemmar över hela landet. 
Läs gärna mer på www.hjart-lung.se


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs