Över hälften upplever att de behöver en fast läkare i primärvården, men bara tre av tio uppfattar att de har det. Det finns också skillnader i tillgång mellan olika delar av landet, men inga signifikanta skillnader i behov, det visar en ny undersökning från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
- Resultatet är i nivå eller något lägre jämfört med de föregående årens undersökningar. Det är ett tecken på att arbetet mot en personcentrerad vård och omställning till en god och nära vård går för långsamt. Det här är ett underbetyg och nu måste regionerna jobba hårdare, säger Anders Åkesson, ordförande Riksförbundet HjärtLung.
En fast läkare skapar förutsättningar för att patienten ska vilja dela med sig av sina erfarenheter och sin oro. Det förbättrar läkarens förutsättningar att effektivt diagnostisera och behandla sjukdomsbesvär. Den ökade kostnadseffektiviteten kommer sig av att patienten får vård på rätt nivå. För patienter med exempelvis hjärtsvikt, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) och diabetes medför god kontinuitet också färre komplikationer liksom färre inläggningar och besök på akutmottagningar.
I en undersökning som Riksförbundet HjärtLung genomfört bland sina medlemmar uppgav 9 av 10 att det var viktigt för dem att träffa samma läkare vid sina läkarbesök. Flera studier visar att patienter som har en fast läkare är mer nöjda med sin vård och även får en vård av högre kvalitet,
- Vårdanalys undersökning visar att andelen med en fast läkare är högre i grupper som generellt har ett högre vårdbehov, det är positivt men det räcker inte. Målet om fast läkarkontakt för personer med kroniska- och långvariga sjukdomar måste uppfyllas senast under nästa mandatperiod. Annars kommer utvecklingen av den personcentrerade vården och omställningen mot en god nära vård att avstanna, säger Anders Åkesson.
Länk till Vårdanalys undersökning https://www.vardanalys.se/om-vardanalys/nyhetsarkiv/1-25/
Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Det gör vi genom att påverka vårdpolitiker, samarbeta med hälso- och sjukvården, stödja forskning samt utveckla anpassade livsstilsaktiviteter för våra medlemmar. Riksförbundet HjärtLung är partipolitiskt och religiöst obunden och drivs av ideella krafter i föreningar på riks-, läns- och lokalnivå. Vår värdegrund är allas lika värde. Hjärtat i vår verksamhet är den gemenskap och de aktiviteter som våra lokalföreningar erbjuder runt om i landet. Vår vision: Personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska ha ett bra liv. Riksförbundet har verkat sedan 1939. I dag har vi cirka 35 000 medlemmar.