2017-05-31 07:58Pressmeddelande

Endast en av tio kommuner klara för slutspel

Endast 28 av 290 kommuner har anslutit sig till opinionsbildningsprojektet Tobacco Endgame 2025 – ett rökfritt Sverige 2025. På den internationella dagen mot tobak uppmanar nu Riksförbundet HjärtLung samtliga Sveriges kommuner att ansluta sig.
 
I dag är det den internationella dagen mot tobak (World No Tobacco Day), ett initiativ från WHO för att uppmärksamma rökningen och dess effekter. Varje år beräknas 12 000 svenskar dö och över 100 000 insjukna på grund av rökning.

I slutet av 2016 ställde sig SKL, Sveriges kommuner och landsting, bakom målet om ett rökfritt Sverige 2025. För att vi så snart möjligt kan få den handlingsplan som är nödvändig krävs nu en bred uppslutning av dess medlemmar och ett brett stöd från en rad olika samhällsaktörer.
 
Därför uppmanar Riksförbundet HjärtLung alla kommuner att följa sin egen medlemsorganisations beslut och ansluta sig till målet att minimera rökningen och dess effekter genom Tobacco Endgame 2025.
  • Ta fram en strategi, ett måldatum, effektmål och en handlingsplan
  • Vidareutveckla det pågående tobaksförebyggande arbetet och ge gratis tillgång till tobaksavvänjning och till de effektiva läkemedel som finns
  • Se till att ingen människa ska behöva exponeras för oönskad tobaksrök i offentliga miljöer
Rökning beräknas vara den enskilt största riskfaktorn för sjukdom och död. Tillsammans kan vi långsiktigt bidra till att minska invånarnas rökvanor och rökrelaterade sjukdomar samt kommuners, landstingens och regionernas omfattande vårdinsatser och kostnader.

Det är dags att fimpa ohälsan en gång för alla.

 
Om Riksförbundet HjärtLung
 
Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi erbjuder ett flertal aktiviteter för ett rikare och hälsosammare liv. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder. www.hjart-lung.se
 
Kontakt
 
Inger Ros, ordförande
08-55 606 200 
Magnus Östnäs, pressansvarig
08-556 06 208 
 
Fakta - Kommuner som har anslutit sig till Tobacco Endgame 2025:
 
Härjedalens kommun
 
Karlshamns kommun
 
Essunga kommun
 
Kungälvs kommun
 
Strömstads kommun
 
Malå kommun
 
Hammarö kommun
 
Ånge kommun
 
Askersunds kommun
 
Tibro kommun
 
Karlskrona kommun
 
Karlskoga kommun
 
Degerfors kommun
 
Umeå kommun
 
Sorsele kommun
 
Storfors kommun
 
Sunne kommun
 
Olofströms kommun
 
Linköpings kommun
 
Hässleholms kommun
 
Tranemo kommun
 
Åsele kommun
 
Lycksele kommun
 
Vilhelmina kommun
 
Uppsala kommun
 
Knivsta kommun
 
Botkyrka kommun
 
Ronneby kommun
 


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs