Med tio minuters körning hem fick de fyra vännernas veckolånga bilsemester ett abrupt slut. Sittandes vid ratten drabbades Calle av ett plötsligt hjärtstopp. I dag lever han tack vare den HLR-kunniga reskamraten Mia och en snabb utryckning från den närbelägna beredskapsstationen. Mia Lind och beredskapsstationen i Tvååker, Räddningstjänsten Väst, får nu Riksförbundet HjärtLungs, HLR-rådets och Stiftelsen för HLR i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2020.
Varje sommar susar två små cabrioleter – en svart och en vit – ner för E6:an, från Varberg och ut i Europa. I den svarta bilen sitter Calle och Eva Zimmerman, och i den vita bilen, bästa vännerna Mia och Mattias Lind. Ofta är målet de slingriga vägarna i Alperna.
Den 5 augusti var de på väg hem efter en vecka tillsammans i Polen. Efter sju timmar på färjan och nästan fyra timmar på E6:an svängde Calle höger mot Varberg, körde upp på bron över motorvägen och stannade vid en stoppskylt.
- Sen minns inte jag någonting mer. Sen är jag borta, säger Calle Zimmerman.
Men Mia minns. När hon och Mattias kommer upp på bron några sekunder senare ser de att Calles och Evas bil står på fel sida vägen, i mötande fil med varningsljuset påslaget. De kör upp bredvid, kliver ut och springer runt till förarsidan. Där sitter Calle och stirrar upp i taket. Mia reagerar blixtsnabbt och tar hjälp av Mattias och en förbipasserande man för att få ut Calle ur bilen och ner på marken. Medan den förbipasserande mannen larmar 112 sätter Mia igång med hjärt-lungräddning.
- Jag kände bara "nu gäller det". Och sen hamnade jag i någon slags bubbla, jag vet egentligen inte så mycket vad som händer runtomkring under den här tiden. Det enda som snurrar i mitt huvud är att jag måste orka ända tills ambulansen kommer, och jag måste ta i allt vad jag orkar. Och det blev ju några brutna revben också, säger Mia Lind som gått utbildning i hjärt-lungräddning genom sin arbetsgivare.
Men Calles tur slutar inte här. För bara två kilometer från motorvägsbron, i det lilla samhället Tvååker, satt brandmannen Andreas Johansson hemma i tv-soffan med räddningstjänstens personsökare i fickan. Han hade jouren den kvällen och när larmet kom 22.45 klädde han snabbt om och tog bilen direkt till platsen. Bara sju minuter senare kunde han och hans kollegor som också anlänt till platsen sätta igång hjärtstartaren på Calle.
Calle överlever, vaknar upp ett och ett halvt dygn senare på Varbergs sjukhus utan ett minne av händelsen. Efter nio dagar är han hemma igen.
- Jag kan bara säga att jag är väldigt stolt över att jag får tacka de här två människorna som har räddat mitt liv. Jag satt hemma förra hösten och såg på TV4 när de hade prisutdelning för Årets hjärt-lungräddare 2019 och tänkte "det här ska jag skicka in direkt", men jag trodde aldrig att man skulle komma med. Och det är skoj att Tvååker, en liten brandstation, också blir uppmärksammad, säger Calle Zimmerman.
Beredskapsstationen i Tvååker, Räddningstjänsten Väst, får nu tillsammans med Mia Lind Riksförbundet Hjärtlungs, HLR-rådets och Stiftelsen för HLR i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2020.
Motivering till 2020 års pris: Mia Lind och beredskapsstationen i Tvååker, Räddningstjänsten Väst har bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.
Läs mer om priset och nominera till Årets hjärt-lungräddare 2021
Årets hjärt-lungräddare delas ut för det tionde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.
Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. Alla våra instruktörer är utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer. De senaste sex åren har vi utbildat drygt cirka 20 000 personer i hjärt-lungräddning.
Lär dig rädda liv med HjärtLung
Räddningstjänsten utför tusentals sjukvårdsuppdrag årligen. De larmas t ex när ambulansen har långt till den drabbade och räddningstjänsten kan komma fram snabbare. Det är s.k. IVPA larm, ”I Väntan På Ambulans”.
Vid hjärtstopp är räddningstjänsten före ambulans i 24% av fallen och de kan snabbt starta hjärt-lungräddning och ge stötar från en hjärtstartare.
Tidig hjärt-lungräddning ökar chansen till överlevnad 2-3 gånger.
År 2019 räddades hela 1532 personer, 626 personer utanför sjukhus och 906 på sjukhus till livet efter ett plötsligt hjärtstopp. Det är en ökning med 36 personer från 2018. Det betyder i praktiken att ytterligare 36 personer får fortsätta att leva tillsammans med familj och närstående.
Överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus är 11% , och har i princip varit oförändrad sedan 2011. Källa: HLR-rådet.
Helene Silfver, ansvarig HLR, Riksförbundet HjärtLung, 08-55 606 204 Magnus Östnäs, pressansvarig, Riksförbundet HjärtLung, 08-556 06 208
Riksförbundet HjärtLung är en av Sveriges största patientorganisationer med 36 000 medlemmar över hela landet. www.hjart-lung.se
Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl-och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Det gör vi genom att påverka vårdpolitiker, samarbeta med hälso- och sjukvården, stödja forskning samt utveckla anpassade livsstilsaktiviteter för våra medlemmar. Riksförbundet HjärtLung är partipolitiskt och religiöst obunden och drivs av ideella krafter i föreningar på riks-, läns- och lokalnivå. Vår värdegrund är allas lika värde. Hjärtat i vår verksamhet är den gemenskap och de aktiviteter som våra lokalföreningar erbjuder runt om i landet. Vår vision: Personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska ha ett bra liv. Riksförbundet har verkat sedan 1939. I dag har vi närmare 37 000 medlemmar.