2018-01-05 15:14Pressmeddelande

Dansband prisas av HjärtLung för hjärt-lungräddande insatser

Inom ramen för priset Årets hjärt-lungräddare ger Riksförbundet HjärtLung ett särskilt Hedersomnämnande till dansbandet Streaplers för att ha bidragit till att rädda flera medmänniskor som drabbats av plötsligt oväntat hjärtstopp.

Priset Årets hjärt-lungräddare har instiftats för att öka allmänhetens kunskap om vikten av att lära sig hjärt-lungräddning och att uppmärksamma de livräddande insatser som görs av allmänheten i väntan på ambulans.

Bland årets nominerade var dansbandet Streaplers som för det andra året i rad nominerades till priset Årets hjärt-lungräddare. Streaplers var det första dansbandet i Sverige att ha med sin egen hjärtstartare på sina spelningar. Ett antal gånger har man under åren fått plocka fram sin hjärtstartare. Och det har räddat livet på flera personer.

- För sina fina insatser och strukturerade arbete där alla i bandet är utbildade i hjärt-lungräddning vill vi ge Streaplers vårt hedersomnämnande, säger Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

 

Priset Årets hjärt-lungräddare

är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för HLR i Sverige. Sammanlagt har vi under åren fått in drygt 200 nomineringar. 

  • Cirka 5 500 personer drabbas varje år av ett plötsligt oväntat hjärtstopp
  • Den behandling som behövs är tidig hjärt-lungräddning med inblåsningar och kompressioner, varje minut är nu betydelsefull för överlevnaden
  • Men för att ett hjärta ska komma igång igen krävs också en stöt av en hjärtstartare – ju tidigare stöt desto större chans till överlevnad och för att klara sig själv utan skador

 

Riksförbundet HjärtLung

verkar i landets samtliga län i 150 föreningar med totalt 37 000 medlemmar.

Vårt övergripande mål är att alla hjärt- och lungsjuka ska få den bästa möjliga vård, behandling och rehabilitering.

Fler än 3 500 ideellt arbetande medlemmar jobbar med att förbättra livskvaliteten för hjärt- och lungsjuka i landet. Ett stort antal av dem är engagerade i hjärt-lungräddning (HLR).

Genom lokalföreningarna driver HjärtLung kurser i hjärt-lungräddning. 2017 utbildade våra 200 HLR-instruktörer drygt 3 500 personer i HLR.

 

Länkar:

Årets hjärt-lungräddare

 

För mer information:

Magnus Östnäs, pressansvarig, Riksförbundet HjärtLung. 08-556 06 208

Foto: Barbro Helsinger/HjärtLung


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.


Kontaktpersoner

Magnus Östnäs
Ansvarig press och opinion
Magnus Östnäs