LÖ, JAN 31, 2015 11:31 CET
Hälften av de rökande hjärtpatienterna röker fortfarande ett år efter hjärtinfarkten. Nu vill vi se en handlingsplan för när rökningen ska vara nere i några enstaka procent med gratis tillgång till tobaksavvänjning och till de effektiva läkemedel som finns var i landet man än bor, skriver Inger Ros, Hans Gilljam och Bengt Hagstedt i en debatt-artikel i GP idag.
Idag är målet är att minst 75 procent av de rökande hjärtinfarktpatienterna ska ha slutat röka vid uppföljningen ett år efter att de insjuknat. I årets upplaga av Socialstyrelsens och Sveriges Kommuner och Landstings ”Öppna jämförelser 2014” ligger denna siffra på drygt 54 procent i Sverige i snitt. Men många landsting når inte ens dit.
- Det är nu dags för våra politiker att agera. I linje med Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025 vill vi se en handlingsplan för när rökningen ska vara nere i några enstaka procent. Att hela vårdkedjan, från förebyggande behandling och akut omhändertagande till sekundärprevention fungerar är avgörande både för att undvika att människor insjuknar och för att se till att hjärtinfarktpatienter inte blir sjuka igen, säger Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.
Läs hela debattartikeln på GP:s hemsida:
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2615536-hjartsjukvarden-maste-fa-patienterna-att-fimpa
Kontakt:
Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung, 073-914 51 24
Magnus Östnäs, pressansvarig, 073-633 62 03
Om Riksförbundet HjärtLung
Riksförbundet HjärtLung, med cirka 40 000 medlemmar i 156 lokalföreningar, arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi erbjuder ett flertal aktiviteter för ett rikare och hälsosammare liv. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder. www.hjart-lung.se
Riksförbundet HjärtLung arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.