2025-05-15 03:00Pressmeddelande

Blodtrycksrapporten - Koll på trycket

 

40 procent av kvinnor i yngre medelåldern känner inte till om de har allvarlig riskfaktor för stroke och hjärtinfarkt

En ny rapport från Riksförbundet HjärtLung och Apoteket visar att 40 procent av kvinnor mellan 35 och 49 år inte känner till sina blodtrycksvärden. Detta trots att kvinnor löper högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom vid lägre blodtrycksnivåer än män och att ett obehandlat högt blodtryck är en av de främsta orsakerna bakom stroke, hjärtsvikt och hjärtinfarkt.

Nio av tio svenskar kommer att någon gång i livet få högt blodtryck, trots det har en av fem inte mätt sitt blodtryck på mer än ett år och en tredjedel känner inte till vad de har för värden.

- En enkel blodtrycksmätning kan ge viktig information om risken för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt. Det är en potentiellt livräddande insats. Men den bygger på kunskapen om högt blodtryck som en riskfaktor. Därför behöver vi täppa till kunskapsluckan om högt blodtryck, säger Anders Åkesson, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

För att minska risken för allvarliga sjukdomar kopplade till högt blodtryck bör vuxna kontrollera sitt blodtryck minst vart tredje år fram till 40 års ålder och därefter årligen, enligt europeiska kardiologisällskapet.

- Trots att många lever med högt blodtryck är det positivt att det går att behandla effektivt där hälsosamma levnadsvanor i kombination med blodtryckssänkande läkemedel ger bäst effekt. Regelbunden uppföljning är avgörande för att hantera högt blodtryck och en egen blodtrycksmätare ger bra koll på trycket i vardagen, säger Mats Wennberg, apotekare på Apoteket.

- Genom regelbundna kontroller kan man tidigt upptäcka behovet av stöd till livsstilsförändringar, medicinsk behandling eller båda delar. Det här är viktigt för alla i allmänhet och för kvinnor som löper högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom vid lägre blodtrycksnivåer än män, säger Anders Åkesson, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

Blodtryck i siffror

  • En av tre i den vuxna befolkningen har högt blodtryck.
  • En dryg tredjedel känner inte till vad de har för blodtrycksvärden
  • Nio av tio svenskar kommer att få högt blodtryck någon gång under livet.
  • Åtta procent av alla kvinnor drabbas av högt blodtryck under graviditeten.
  • 140/90 är gränsen för vad som räknas som högt blodtryck.

Blodtrycksrapporten Koll på trycket

Ta del av rapporten med statistik och intervjuer med läkare och forskare:
www.hjart-lung.se/blodtrycksrapporten

Lilla Blodtrycksskolan – lär dig mer om blodtrycket Lilla Blodtrycksskolan

Kontakt

Anders Åkesson, förbundsordförande, Riksförbundet HjärtLung, 070-517 32 86


Om Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Det gör vi genom att påverka vårdpolitiker, samarbeta med hälso- och sjukvården, stödja forskning samt utveckla anpassade livsstilsaktiviteter för våra medlemmar. Riksförbundet HjärtLung är partipolitiskt och religiöst obunden och drivs av ideella krafter i föreningar på riks-, läns- och lokalnivå. Vår värdegrund är allas lika värde. Hjärtat i vår verksamhet är den gemenskap och de aktiviteter som våra lokalföreningar erbjuder runt om i landet. Vår vision: Personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska ha ett bra liv. Riksförbundet har verkat sedan 1939. I dag har vi cirka 35 000 medlemmar.


Kontaktpersoner

Anders Åkesson
Förbundsordförande
Anders Åkesson